Eveniment Favorite 

IGNATUL DE VARĂ: Pesta porcină se extinde în Ialomiţa şi peste o mie de porci vor fi omorâţi în Gura Ialomiţei

VIRUS. Pesta porcină africană îşi face de cap la limita cu judeţul Brăila iar în localităţile Giurgeni, Luciu şi Gura Ialomiţei toţi purceii din gospodării vor fi omorâţi şi apoi incineraţi sau depuşi în gropi comune. Speriaţi că nu vor fi despăgubiţi, oamenii îşi taie porcii din gospodării sau încearcă să-i ascundă!

Autorităţile judeţene sunt în stare de alertă şi încearcă să blocheze răspândirea pestei porcine animale în Ialomiţa. Depistat iniţial în Giurgeni, virusul a fost identificat şi la animale din localităţile Luciu şi Gura Ialomiţei, cel mai probabil provenit din focarul de pestă porcină din localităţile limitrofe din judeţul Brăila. Chiar dacă virusul nu afectează sănătatea celor care consumă carne de porc infestată cu pestă porcină, medicii veterinari încearcă prin omorârea animalelor să distrugă eventuale focare de infecţie şi, mai important, să oprească extinderea zonelor cu probleme, ajunse deja la câteva sute la nivelul întregii ţări.

Cu godacii pitiţi în porumb!

Obieciul multora dintre locuitorii din Giurgeni de a lăsa porcii să crească pe terenurile virane din jurul comunei a favorizat îmbolnăvirea animalelor domestice după ce acestea au intrat în contact cu porcii mistreţi sălbatici, purtători ai virusului, cred specialiştii. Cum virusul rezistă şi la preparare termică dar şi la congelare, el fiind adus în mod involuntar în multe gospodării chiar pe încălţămintea proprietarilor ce au tranzitat un focar de pestă, pericolul răspândirii bolii este iminent şi doar respectarea cu stricteţe a trasabilităţii animalelor şi a măsurilor de carantină impuse pot împiedica creşterea exponenţială a numărului focarelor.

Ce te faci însă când oamenii plimbă animalele dintr-o localitate în alta ori prin lanurile cultivate cu porumb încercând astfel să le ascundă? „Oamenii ascund porcii prin porumb, îi duc de colo-colo, a apărut pesta în Berteşti şi i-au dus în Luciu, acum de la Luciu îi duc înapoi în Berteşti şi uite-aşa se răspândeşte. Am avut luni noapte patru filtre rutiere numai pe Luciu şi Berteşti care au verificat toate maşinile. Mulţi dintre localnici au tăiat animalele după ce au aflat că nu se pot îmbolnăvi dar apa cu care au spălat carnea conţine virus ce se poate răspândi astfel. În Tulcea, imediat ce s-a aflat de existenţa pestei porcine din magazine au dispărut toate lăzile frigorifice, oamenii şi-au tăiat animalele şi le-au pus la congelat!”, a anunţat prefectul Gigi Petre, şeful comandamentului care acţionează în zona Giurgeni – Luciu – Gura Ialomiţei.

Disperat să-i facă pe oameni să înţeleagă că pesta porcină se poate opri doar prin omorârea rapidă a animalelor, prefectul de Ialomiţa l-a rugat pe Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor să le transmită enoriaşilor la slujbele de la sfârşitul săptămânii să colaboreze cu autorităţile şi să-i asigure că toate animalele luate din gospodării şi omorâte vor fi despăgubite corespunzător.

1.300 de porci omorâţi în trei localităţi

Focarul de pestă de la Giurgeni a lăsat comunitatea fără purcei, cei mai mulţi dintre ei fiind depuşi într-o groapă comună ce a fost „căptuşită” cu folie impermeabilă, pe toate laturile, animalele fiind stropite cu clor şi prinse în interior pentru ca nu cumva solul să fie infestat. Până miercuri dimineaţă, în Giurgeni, dintr-un număr de 300 de porci, nouă au murit şi au fost ucişi 292. Dintre aceştia 34 au fost incineraţi la Laboratorul DSV Ialomiţa după ce ce s-au prelevat probe trimise la analize, restul de 266 fiind îngropaţi într-o groapă de 3 metri adâncime autorizată de DPS, Apele Române şi Mediu.

La inventariere au lipsit circa 50 de porci care fie au fost duşi în alte locaţii, fie au fost sacrificaţi de populaţie. Din nefericire focarele de la Luciu şi Gura Ialomiţei generează încă aproximativ 1.000 de victime animale. Cifra anunţată de autorităţi este însă ipotetică de vreme ce numărul localnicilor care-şi sacrifică benevol animalele este în continuă creştere, speriaţi că vor primi praful de pe tobă, aşa cum s-a întâmplat în timpul gripei aviare.

Prefectul Gigi Petre încearcă să-i liniştească pe deţinătorii de purcei şi dă asigurări că statul dispune de suma necesară pentru plata despăgubirilor. Cum se acordă acestea? O comisie de evaluare ajunge în bătătura omului, estimează la ochi animalul ce trebuie omorât, se trece cantitatea într-un registru şi apoi se face calculul la preţul zilei, 8 – 10 lei pe kilogram, spune Gigi Petre. Nu s-a comunicat însă momentul plăţilor, amănunt ce-i face pe crescătorii de animale să meargă pe principiul „ce-i în bătătură, nu-i minciună” şi să aleagă să-şi sacrifice animalele înainte de a le fi omorâte de medicii veterinari.

Dacă valorile anunţate de prefectul judeţului Ialomiţa sunt reale, la aproximativ 1.300 de porci omorâţi, luând în calcul o greutate medie de circa 60 kilograme, cantitatea totală ce trebuie despăgubită proprietarilor este de peste 78 tone, ceea ce înseamnă între 624.000 lei şi 780.000 lei. Pentru a susţine costurile filtrelor de dezinsecţie instituite în cele trei localităţi, costuri care se ridică la peste 160.000 lei pentru perioada de 45 zile de carantină, Consiliul Judeţean Ialomiţa a scos din fondul de rezervă suma de 500.000 lei pentru susţinerea cheltuielilor legate de acţiunile legate de pesta porcină africană.(Foto: www.pexels.com)

 

 

Related posts